HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

10 kiertotaloutta kiihdyttävää hanketta valittu

Uutinen 13.7.2018 klo 15.35
Kiihdyttämö_Uusikaupunki
 

Suomen ympäristökeskus järjesti keväällä 2018 kunnille etsintäkuulutuksen, jonka tavoitteena oli löytää yhteisiä hankintatarpeita, hankeaihioita ja käynnistymässä olevia hankintoja, jotka voitaisiin toteuttaa vähähiilisesti ja kiertotalouden hengessä. Ehdotuksia tuli yli 30, joista SYKE on valinnut 10 sparrattavaksi Kiertotalouskiihdyttämöön. Joukossa on mm. kiertotalouskortteli, uusi kirkko, kaupunkilaisten olohuone ja sähkö- ja kaasuautojen yhteishankinta.

SYKEn asiantuntijat arvioivat ehdotettujen hankintojen vähähiilisyys- ja kiertotalousmahdollisuuksia, vaikuttavuutta ja skaalautuvuutta. Valitut hankkeet ovat suunnitteluvaiheessa, ja ne tulevat saamaan kohdennettua sparrausapua hankinnan edistämiseen vuosien 2018-2019 aikana.

Apua voi saada hankintatarpeen kirkastamiseen, hankinnan suunnitteluun, markkinavuoropuheluun, hankinnan läpivientiin ja käytännön esteiden ratkomiseen sekä hankinnan ympäristö- ja kustannushyötyjen arvioimiseen.

Keskeiset teema-alueet ovat:

1) älykäs rakentaminen ja infrastruktuuri

2) kestävä liikkuminen ja logistiikka

3) kestävät ruokajärjestelmät

”Suomessa on käynnistymässä merkittäviä hankinta- ja investointikohteita, joissa vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta voidaan edistää monin tavoin. Kiihdyttämön avulla tavoitimme innostuneita hankkijoita, jotka ovat valmiita tarttumaan toimeen. Kohteiden valinnoissa ja jatkotoimien arvioinnissa pyrimme ottamaan huomioon, että näistä esimerkkihankkeista saatavat opit ja kokemukset ovat monistettavissa vastaaviin hankintoihin laajemminkin”, Kiihdyttämö-hankkeen vetäjä, SYKEn erikoistutkija Katriina Alhola sanoo.

Tutustu hankkeisiin


Kohderyhmä: