HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Haapajärven kaupunki liittyi Hinku-kuntien kasvavaan joukkoon

Uutinen 11.9.2018 klo 9.16
Haapajärvi 556
© Haapajärven kaupunki

Haapajärven kaupunki on uusin tulokas Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostossa. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Haapajärven vahvuus ilmastotyössä on kestävän bioenergian kehittäminen - myös osana opetustoimintaa.

Haapajärven kaupunki haluaa panostaa vähähiilisyyteen ja hillitä siten osaltaan globaalia ilmastonmuutosta. Hinku-toiminta nähdään kunnassa tärkeänä myös paikallisesta ympäristönäkökulmasta.

”Meillä on kaupungin tulevaisuuden painopistealueena kestävä kehitys ja biotalous, ja toteutamme jo nyt siihen liittyviä konkreettisia toimenpiteitä. Hinku-verkostoon liittyminen on tärkeä kannanotto siihen, miten kaupungissa toimitaan energia- ja ilmastoasioissa”, kaupunginjohtaja Juha Uusivirta sanoo.

Tulevaisuuden ammattilaiset bioenergian osaajiksi

Juha Uusivirta
Kaupunginjohtaja Juha Uusivirta

Hinku-kuntien päätavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi Haapajärvellä on jo tehty töitä monella osa-alueella.

”Olemme jo pitkään panostaneet kestävän bioenergian kehittämiseen. Lisäksi olemme yhdistäneet energiatyön koulutustoimintaan. Näin teemme työtä kestävän tulevaisuuden eteen myös nuorten ammattilaisten kautta”, Uusivirta sanoo.

”Koulutuskuntayhtymä Jedussa on ollut biokaasulaitos toiminnassa jo kymmenen vuotta ja puukaasulaitos on parhaillaan koekäytössä. Lisäksi osa oppilaitoksen omista autoista käy biokaasulla. Suunnitelmissa on avata koulun biokaasun tankkausasema myös kaupalliseen käyttöön ja tukea siten kestävää liikennettä kunnassa laajemminkin.”

Myös Haapajärven lämpö oy:n kaukolämpölaitos käyttää puupohjaista bioenergiaa eli sahateollisuudesta yli jäävää haketta, puuta ja kuorta keskusta-alueen kiinteistöjen ja kotien lämmittämiseen. Haapajärvi on myös edistänyt uusiutuvien käyttöä toteuttamalla aurinkovoimaloiden ja sähköautojen latauspisteiden yhteishankintoja osana Väre-hanketta (Elinvoimaa Pohjois-Pohjanmaalle vähähiilisillä ja resurssiviisailla ratkaisuilla).

Lisäksi Haapajärven yläkoululle on myönnetty Okka-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti. Koulussa muun muassa seurataan ja hallitaan ruokahävikkiä ja energiankulutusta sekä nivotaan kestävä kehitys kaikkeen opetukseen.
 

Lisää aiheesta:

Lisätietoa:

Kaupunginjohtaja Juha Uusivirta, Haapajärven kaupunki
juha.uusivirta@haapajarvi.fi


Kohderyhmä: