HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Hamina mukaan Hinku-verkostoon

Uutinen 6.4.2017 klo 12.26
Hamina
© Haminan kaupunki

Kevät toi Hinku-foorumiin mukanaan jo toisen uuden jäsenen, kun Hamina liittyi maaliskuussa kuntien joukkoon. Runsaan 20 000 asukkaan rannikkokaupunki on verkoston 36. jäsen.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan Haminalla on kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet muutenkin, mutta verkosto voi tuoda ilmastotyöhön vielä jäntevyyttä ja määrätietoisuutta. Hän uskoo, että verkoston kautta liikkuu hyödyllistä tietoa ja toisten kokemuksista pystytään oppimaan.

Oma energiayhtiö luottaa tuulivoimaan

Tuulisena päivänä kaupunginjohtaja pystyy työhuoneensa ikkunasta todistamaan kaupunkinsa energiantuotantoa. Haminassa on kaikkiaan viisi Haminan energian ja neljä Suomen Voiman tuulivoimalaa.

”Meillä on energiapuoli hyvin hallussa, kun energiayhtiö on kaupungin omistama ja kaasuverkostomme on koko ydinkeskustan kattava. Haminassa myös tuotetaan biokaasua ja Suomen Voiman kautta ollaan mukana suuressa aurinkopuistossa”, Muhonen sanoo.

Haminalla on myös historiallisena kaupunkina tiivis kaupunkirakenne keskustan alueella. Palvelut ovat siis usein kävelyetäisyyden päässä.

”Ihmiset tarvitsevat vielä sparraamista ajatusmaailmansa muuttamiseksi esimerkiksi henkilöautoilussa. Tässäkin verkosto voi toimia apukeinona.”

Ilmastotyöhön järjestelmällisyyttä

Muhosen mukaan Haminan toiminta ei aiemmin välttämättä ollut juuri ilmasto-otsikon alla, mutta työtä on tehty koko ajan esimerkiksi energia-asioissa ja jätteiden kierrätyksessä. Nyt pitää katsoa, miten perinteisiäkin keinoja viedään entistä järjestelmällisemmin eteenpäin.

”Uusina puolina voitaisiin tuoda ainakin palvelulupauksia, joilla parannettaisiin esimerkiksi kevyen liikenteen mahdollisuuksia. Talvisinhan voitaisiin taata kevyelle liikenteelle tietyt väylät avatuiksi ja hiekoitetuiksi vaikka aamuseitsemään mennessä. Myös bussiyhteyksiä muihin kaupunkeihin voisi nopeuttaa, jotta joukkoliikenteen suosio kasvaisi”, Muhonen sanoo.

Haminan päästökehitys 2007 - 2015


Kohderyhmä: