HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Hinku-kunnat kiinnostuivat: edullista vihreää lainaa kestäville investoinneille

Uutinen 2.6.2017 klo 9.44
Mahnalan koulu 556
Mahnalan Ympäristökoulu rakennusvaiheessa

Kuntarahoitus tarjoaa vihreää lainaa tai leasingia hankkeille, jotka ovat tavanomaista selvästi parempia ympäristön kannalta. Hankkeet voivat liittyä uusiutuvaan energiaan, julkiseen liikenteeseen, kestävään rakentamiseen, vedenpuhdistukseen ja jäteveden käsittelyyn, energiatehokkuuteen, jätteenkäsittelyyn tai ympäristönhallintaan ja luonnonsuojeluun.

Tavallista rahoitusta edullisempi vihreä rahoitus ohjaa hankkeita ympäristön ja ilmaston kannalta parempaan suuntaan. Pienemmät päästöt tarkoittavat tyypillisesti myös pienempiä elinkaaren aikaisia energiakustannuksia. Hankkeet arvioidaan ensin Kuntarahoituksessa ja lopullisen päätöksen rahoituksen saamisesta tekee riippumaton arviointiryhmä.

Hinku-kunnissa vihreää rahoitusta koulujen rakentamiseen ja energiainvestointeihin

Hinku-kunnista vihreää rahoitusta ovat saaneet Joensuu, Hämeenkyro ja Tyrnävä. Kaikilla kolmella hankkeet ovat olleet kouluja. Joensuu on käyttänyt vihreää rahoitusta jo kahden koulun rahoittamiseen. Karhunmäen koulussa Joensuussa energialuokka on A ja rakennusmateriaalina suositaan puuta. "Vihreä rahoitus on ollut meille hyvä valinta ja lisää tullaan hakemaan", Joensuun ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen sanoo.

Tyrnävällä Rantaroustin koulussa osa sähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja päälämmönlähteenä on maalämpö ja varalla kaukolämpö. Hämeenkyrössä Mahnalan Ympäristökouluun tulee lämmönlähteeksi pelletit ja myös sinne tulee katolle aurinkopaneeleita. Energia- ja päästömielessä tärkeää on Mahnalan Ympäristökoulussa myös vaipan alan optimointi ja ikkunoiden sijoittelu.

Kaikkiaan rahoitettuja kohteita on 19, joten Hinku-kunnat ovat jo nyt onnistuneet käyttämään vihreää rahoitusta keskivertoa paremmin, mutta mahdollisuuksia olisi paljon enempäänkin. 

Lisätiedot https://www.kuntarahoitus.fi/vihrea-rahoitus 
 

Suunnitteluinsinööri Pasi Tainio

Hinku-tiimin vetäjä
Suomen ympäristökeskus


Kohderyhmä: