HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Ihan pihalla – hankkeen opettajat rakensivat itse aurinkopaneeleita

Uutinen 16.2.2018 klo 15.45
Ihan pihalla DIY 556 pix

Vajaa parikymmentä opettajaa kerääntyi Suomen ympäristökeskukseen rakentamaan itse aurinkopaneeleita sekä Arduino sääasemia. Rakennuskurssi oli osa opetushallituksen Ihan pihalla –kärkihanketta, jossa oppilaista kehittyy opettajien ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden opastuksella vaikuttavia kansalaisia ja teknologiaa hyödyntäviä ympäristöntutkijoita. Kurssin aikana opettajat saivat perusvalmiudet rakentaa vastaavia aurinkopaneeleita itse kouluissaan, jonka kautta taito siirtyy opettajien kautta oppilaille.

Sääasemat tuottavat mittausdataa ilmanlämpötilasta, ilmankosteudesta, valonmäärästä, ilmanpaineesta ja UV-säteilyn intensiteetistä. Laitteistokokonaisuus oli suunniteltu niin, että aurinkopaneelit tuottavat energiaa sääaseman energianlähteeksi.

Yksi mukana olleista opettajista oli ylä- ja lukioasteella opettava Johnny Kronqvist Lohjan Virkby Gymnasium ja Källhagen koulusta. Kronqvist aikoo käyttää rakentamaansa aurinkopaneelia ja sääasemaa opetuksessaan. ”Sääasema ja opensencemap tarjoavat paljon mahdollisuuksia opetuskäyttöön, oppilaat voivat esimerkiksi verrata Suomen ja Saksan aurinkoenergian tuotantomahdollisuuksien tietoja keskenään” Kronqvist kertoo.

Ihan pihalla -hanke

Ihan pihalla! –hanke on tarkoitettu peruskoulujen opettajille ja oppilaille. Hankkeessa opettajat kehittävät pelillisiä opetuskokonaisuuksia ja –malleja. Aluksi opettajat osallistuvat koulutukseen, jossa hankitaan taidot pelien tekemiseen ja lähiympäristön tutkimiseen. Tämän jälkeen opettajat käyttävät saatuja oppeja omassa työssään. Oppilaista kehittyy hankkeen kuluessa vaikuttavia kansalaisia ja teknologiaa hyödyntäviä ympäristöntutkijoita. He oppivat vaikuttamaan globaaleihin ilmiöihin lähiympäristön tutkimuksen ja omien osaamisensa avulla.

Hankkeessa kehitetään uuden opetussuunnitelman mukaista pedagogiikkaa ja ilmiöihin pohjautuvaa oppimista. Oppilaat tutkivat energia- ja vesitalouteen liittyviä kysymyksiä. Opetuksessa painotetaan digitaalisia ratkaisuja ja työkaluja. 

Lisätietoa:


Kohderyhmä: