HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Ilmaista energiaa suoraan taivaalta – Joensuussa rakennettiin aurinkopaneeleilla toimivia latureita ja lamppuja

Uutinen 2.10.2017 klo 14.58
Aurinkokurssi_park
Aalto-yliopiston Soroush Moardi ja Goeun Park kurssia pitämässä.

Joensuussa järjestettiin kaikille avoin kurssi, jossa rakennettiin aurinkopaneeleilla toimivia latureita ja lamppuja. Tilaisuuden vetivät Aalto-yliopiston opiskelijat Goeun Park ja Soroush Moardi. 

Aurinkokurssi_Lotta
Lotta Kauhanen lataa
puhelimensa aurinkovoimalla.

Lotta Kauhanen rakensi puhelimelleen aurinkopaneelilla toimivan laturin. Rakentamiseen Lotalla kului aikaa noin tunti, vaikka hän muisteli käyttäneensä vastaavia työkaluja viimeksi teknisen työn tunnilla yläasteella. Valmis laturi alkoi heti aurinkoon päästyään ladata puhelinta rakentajansa suureksi riemuksi.

Goeunin mukaan kurssin tavoitteena on muuttaa ihmisten käsityksiä aurinkoenergiasta. Aurinkoenergiaa pidetään teknisesti hankalana ja pimeään Suomeen soveltumattomana.

Tosiasiassa Etelä-Suomessa on yhtä paljon auringonsäteilyä kuin Saksassa, joka on yksi maailman johtavista aurinkosähkön tuottajista. Lisäksi aurinkopaneelit eivät toimi liian kuumassa ilmassa parhaalla mahdollisella tavalla. Suomen kannalta on etu, että lämpötila ei nouse liian korkeaksi edes kesäkuukausina.

Aurinkokurssi_kaktus
Kaktus tykkää valosta.
Kuva: Soroush Moardi

Soroush kertoo käyttävänsä rakentamiaan paneeleilla latautuvia lamppuja ja latureita esimerkiksi retkeillessään. Lisäksi hän on rakentanut viherkasveilleen aurinkoenergialla toimivia lamppuja. Soroush kertookin tähyilevänsä usein aurinkoa ilmaisen sähkön toivossa.

Teksti ja kuvat: Tanja Myllyviita

Lisätietoja

Goeun Park
goeun.park@aalto.fi

Soroush Moradi
soroush.moradi@hidedesign.co


Kohderyhmä: