HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Jyri Seppälä: Vuoden 2019 tunnusmerkit: enemmän ja nopeammin

Uutinen 19.12.2018 klo 11.49

 

Joulu 556
 

Lokakuussa julkaistu kansainvälisen ilmastopaneelin (IPPC:n) viesti on puhuttanut paljon Suomessa ja muualla maailmassa. Ei ole sama, pyrimmekö rajoittamaan maailman keskilämpötilan nousun 1,5 vai 2 asteeseen. Tavoite pysyä 1,5 asteen maailmassa on haastava. Suomi ei omilla päästövähennystoimillaan haastetta ratkaise, vaan avainpelureina ovat kehittyvät maat kuten Kiina, Brasilia ja Intia sekä Yhdysvallat.

Suomi on mukana EU:n rintamassa, joka on ottanut lähtökohdakseen kansainvälisen oikeudenmukaisuusperiaatteen: kehittyneiden maiden tulee ajaa päästöjään alas etuajassa. Vain tällä tavalla saadaan kehittyvät taloudet tekemään oma osansa päästöjen vähentämisessä.

Emme tiedä vielä tarkkaan, mihin EU päätyy vuosien 2050 ja 2030 päästövähennystavoitteissaan. Paineet ovat kuitenkin kovat. Monet vastuunsa kantavat EU:n valtiopäämiehet Suomen presidenttiä ja pääministeriä myöten ovat tuoneet selkeän viestin: meidän pitää tehdä enemmän päästövähennyksiä ja niitä on tehtävä nopeammin.

Kasvava Hinku-kuntaverkosto sopii hyvin näköpiirissä olevaan päästövähennyshaasteeseen. Mitä enemmän ja nopeammin pystymme päästöjä vähentämään, sitä mielenkiintoisemmaksi tarina muuttuu myös Suomen ulkopuolella. Ilmastotyöstä eivät hyödy ainoastaan Hinku-kuntalaiset vaan koko Suomi ja maapallo. Ei ole ollenkaan hullumpi asia, että samalla kun teemme tuleville sukupolville parempaa maailmaa, rakennamme perustaa sille, että pärjäämme myös taloudellisesti ja sosiaalisesti paremmin tulevassa maailmassa.

Oikein hyvää Joulua ja onnellista, vähäpäästöisempää Uutta Vuotta 2019!

toivottaen,

Professori, johtaja Jyri Seppälä
Suomen ympäristökeskus
HINKU-hankkeen valtakunnallinen vastuujohtaja


Kohderyhmä: