HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Kasvisruokaa kouluihin

Uutinen 19.9.2017 klo 15.50
Oppilaita
SYKEn tutkija Minna Kaljonen sparraa Iinestä, Venlaa, Aleksista ja Joonasta makutestissä. 

Tofua, härkäpapuja, sinilupiinia ja sirkkoja. Vääksyn Yhteiskoulun oppilaiden tehtävänä on maistaa kaikkea, pistää tuotteet järjestykseen proteiinipitoisuuden mukaan ja arvioida eri tuotteiden ympäristöjalanjälkeä. ”Hauskaa, hyvää vaihtelua”, Suomen ympäristökeskuksen tutkimukseen osallistuneet Iines ja Venla sanoivat.

Molemmat tietävät, että ruokavalinnoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. ”Me ollaan katsottu dokumentteja biologian tunneilla ja opittu, että asioihin voi vaikuttaa. Voi käyttää enemmän kasviksia ja vähentää lihaa. Sirkatkaan eivät olleet niin ällöttäviä kuin luonnossa. Olisi luullut, että ne ovat sitkeitä, mutta ne olivatkin enempi jauhoisia”, Venla sanoo.

Makuraateja ja ryhmäkeskusteluja

Vääksyn Yhteiskoulu Asikkalassa tarjoaa yläkoululaisille ja lukiolaisille vapaavalintaisen kasvisruokavaihtoehdon kaikille oppilaille 18.9.2017 alkaen. Kasvisruokavaihtoehto tuodaan ruokalistoille osana ympäristöviikkoa. Uudistus tehdään ja sitä arvioidaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden kanssa.

Tutkijat keräsivät maanantaina 18.9. oppilaiden mielipiteitä ympäristöviikon ruuista kyselyllä ja järjestävät aiheeseen liittyviä makuraateja ja ryhmäkeskusteluja osana 7- ja 9-luokkien kotitalouden opetusta. Ryhmäkeskusteluissa kysyttiin oppilaiden mielipiteitä kasvisruuasta ja kouluruuan kehittämisestä.

Koulut tiennäyttäjinä

Vääksyssä kouluruokaa on kehitetty yhdessä oppilaiden kanssa jo pidemmän aikaa. Koulussa on jo useamman vuoden ajan järjestetty Earth Hour -tapahtuma, jossa kotitalouden oppilaat kisaavat ilmastoystävällisen menun tekemisestä. Voittajaa suositellaan kaikkien asikkalalaisten kynttiläillalliseksi. Lisäksi Vääksyn Yhteiskoulun keittiö pääsi vuonna 2016 kouluruokakilpailun loppukilpailuun uusilla kasvisruokaresepteillään.

”Uskomme vahvasti, että koulut voivat toimia tiennäyttäjinä ruokailutottumusten muuttamisessa. Tavoitamme koko ikäluokan ja oppilaamme ovat suhtautuneet kasvisruuan lisäämiseen hyvin myönteisesti. 7-luokkalaiset tekevät kaikki täällä opetetut ruuat myös kotona”, kotitalousopettajat Johanna Uusi-Uitto ja Tiina Niemi sanovat.

Kotitalous on pakollinen aina 7. luokkalaisille ja valinnainen 8- ja 9. -luokkalaisille. Aine on niin suosittu, että vain puolet valinnaiskurssille ilmoittautuneista mahtuu mukaan.

Kasvisruuan menekkiin vaikuttaa se, että oppilaat saavat olla mukana kehittämässä niitä. On myös tärkeää, että härkäpavun- ja hernerouheentapaisia uusia raaka-aineita löytyy lähikaupasta, jolloin koulussa opittujen ruokien valmistus on helppoa myös kotona.

Mikä Poprasus

Poprasus-tutkimus on osa Politiikka, käytännöt ja kestävän ruokavalion muutospotentiaali -hanketta, jossa selvitetään ruokailutapojen muutosta ja ympäristökuormaa yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia ja se toteutetaan vuosina 2017-2020.

Hankkeessa ovat mukana Asikkalan, Jyväskylän ja Liperin kuntien koulut ja ruokapalvelut. Kokeilujen avulla selvitetään, miten kouluruokailu voidaan toteuttaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja oppilaita kuunnellen. Hyviksi koettuja käytäntöjä levitetään muun muassa Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston ja resurssiviisaiden FISU-kuntien kautta.

Hanke verkossa


Aihealue:
Kohderyhmä: