HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Loikka kerrallaan kohti hiilineutraalia maailmaa

Uutinen 19.12.2018 klo 11.42
Loikka tunnus 556

Energia- ja materiaaliloikka on palvelu, jossa hyvät ilmasto- ja kiertotalouskäytännöt pääsevät esille ja leviävät. Niin kunta, yritys kuin kansalainen voi lisätä palveluun oman loikkansa ja samalla verkostoitua muiden kanssa.

Energia- ja materiaaliloikan perusajatus on, että hyviä ratkaisuja niin rakennusten energiatehokkuuden lisäämiseksi, uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseksi kuin tehokkaan kiertotaloudenkin pyörittämiseen on jo runsaasti olemassa. Niiden käyttöönottoa tulisi kuitenkin vauhdittaa.

Palvelu auttaa toimijoita löytämään toisensa sekä saamaan vertaistukea ja ideoita. Esimerkiksi aurinkopaneeleita harkitseva taloyhtiön edustaja voi löytää samalta paikkakunnalta esimerkin toteutuneesta samankaltaisesta hankkeesta ja saada oppia omaan projektiinsa.

”Tarkoituksena on, että palvelu toimisi näyteikkunana sekä parhaille käytännöille, että aidoille käytännön kokemuksille. Aina kaikki ei mene aivan nappiin ja siksi on tärkeää jakaa tietoa myös kokeiluista ja epäonnistumisista, jotta niistäkin voi oppia. Toiveenani olisi, että Energia- ja materiaaliloikasta tulisi kestävän kehityksen toimenpiteille inspiraation lähde, josta löytyy jokaiselle sopivia loikkia Suomesta ja kauempaakin”, suunnittelija Venla Riekkinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Hyvien hankkeiden enerigansäästö ja materiaalitehokkuus esille

Tällä hetkellä Energia- ja materiaaliloikka pitää sisällään yli seitsemänkymmentä energiatehokkuuteen ja nelisenkymmentä materiaalitehokkuuteen liittyvää konkreettista esimerkkiä. Näiden loikkaesimerkkien aihepiirit vaihtelevat lämmittämisestä liikkumiseen sekä tavaroiden ja palveluiden tuottamiseen. Kukin loikka sisältää sanallisen tai videomuotoisen kuvauksen hankkeesta, sekä konkreettista tietoa hankkeen investointikustannuksista, päästövähennyksistä sekä energian- tai materiaalien säästöstä.

Energia- ja materiaaliloikka on avoin palvelu kaikille: kunnille, järjestöille, asukkaille, yrityksille, seurakunnille, tutkimushankkeille ja muille toimijoille. Tavoitteena on, että eri toimijoiden ei tarvitse käyttää resursseja omien palveluidensa rakentamiseen ja ylläpitoon. Toimijat saavat loikkiensa yhteyteen omat logonsa, kaikilla on mahdollisuus näyttää haluamansa sisällöt myös omissa verkkopalveluissaan ja jakaa niitä sosiaalisen median kanavissa.

Energia- ja materiaaliloikka -palvelua rakennetaan Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE), ja kaikki voivat osallistua palvelun kehittämiseen. Palvelua voi selata kirjautumatta, mutta sisällön tuottamista varten on rekisteröidyttävä käyttäjäksi.

  • Tutustu Energia- ja materiaaliloikkaan: https://www.energialoikka.fi
  • Ensimmäinen Kiertopalkinto-kilpailun voittaja julkistetaan 13.3.2019. Palkittavat valitaan Materiaaliloikka-palvelussa kuvatuista toimenpiteistä.

Lisätietoa:

Suunnittelija Venla Riekkinen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh 029 525 1942


Kohderyhmä: