HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Mynämäellä käynnistettiin aurinkopaneelien yhteishankinta

Uutinen 6.3.2017 klo 10.21
Infotilaisuus Mynämäellä
© Pasi Tainio

Mynämäen Hinku-kunnassa ollaan aloittamassa uutta asukkaille ja yrityksille suunnattua aurinkopaneelien yhteishankintaa. Hankinnasta kiinnostuneille järjestettiin 23.2. infotilaisuus, johon saapui runsaat 50 kuntalaista. Edellinen yhteishankinta alueella järjestettiin vuonna 2013 ja Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys on sen jälkeen saanut toivomuksia uudesta hankinnasta.

Pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtajan Lauri Nummisen mielestä tilaisuuteen tulleet ihmiset olivat tosissaan liikenteessä. Muutamat kirjoittivat nimensä jo osallistujalistaan ja monet aikoivat osallistua lähiaikoina järjestettävään tapaamiseen, jossa hankintaa suunnitellaan eteenpäin.

Tilaisuudessa kuuntelijoille tarjottiin tuhti tietopaketti yhteishankinnoista. Hinku-verkoston yhteishankintakonkari Pasi Tainio kertoi hankinnan järjestämisestä ja vuoden 2013 kokemuksista. Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Eva Heiskanen, joka myös oli mukana jo 2013 käynnistämässä ensimmäistä HINKU-hankkeen yhteishankintaa, kertoi siitä, miten HINKU-hankkeen yhteishankinnat ovat muuttaneet markkinoita ja saaneet laitetoimittajat toimittamaan avaimet käteen -ratkaisuja helposti, edullisesti ja asiakasystävällisesti.

Yhteishankintoihin liittyvää gradua tekevä Antti Seppälä kertoi huomioita Asikkalassa järjestetyn yhteistilauksen asiakkaiden ja laitetoimittajien kokemuksista. Eräs laitetoimittaja oli esimerkiksi kritisoinut sitä, ettei yhteishankinnan tarjouskilpailussa oltu huomioitu paneelien laatueroja ollenkaan.

Ensimmäistä yhteishankintaa käynnistämässä ollut ja siinä myös asiakkaan roolissa kokemuksia hankkinut Pekka Myllymäki piti kattavan esityksen omasta maahan asennetusta voimalastaan. Sitä saa käydä ihailemassakin, kunhan Pekan kanssa etukäteen sopii. Pekalla oli myös suunnitelmissa hankkia akkujärjestelmä täydentämään omavaraisuutta ja ehkä tulevaisuudessa jopa sähköauto tai -moottoripyörä.

Yksi ensimmäisen yhteishankinnan asiakkaista, Jukka Gustafsson, suunnittelee parhaillaan hankkivansa 16 paneelinsa jatkoksi vielä kolme lisää, koska katolla olisi hieman tilaa ja invertterissä varaa kasvattaa järjestelmää. Jo nykyisin Jukan aurinkovoimalan tuotannosta noin puolet menee valtakunnan verkkoon, mutta Jukka on miettinyt myös automaation lisäämistä, mikä ohjaisi ylimääräisen tuotannon valtakunnan verkon sijasta vesivaraajaan.

Lauri Numminen toivottaa myös lähialueiden asukkaat tervetulleeksi yhteishankintaan ja ainakin Laitilan alueella kiinnostusta on kuulemma herännytkin. Asiantuntija- ja palveluorganisaatio Valonia on lupautunut vastaamaan hankinnan vetämisestä. He järjestävät kilpailutuksen asukkaiden toiveiden mukaan ja hyödyntävät SYKEn aiempien hankintojen tarjouspyyntömateriaaleja.

Valonian energia-asiantuntijan Liisa Harjulan vetämä suunnittelutapaaminen järjestetään Mynämäellä Rasekon toimipisteellä 8.3.2017 klo 18.

Lisätietoja:

Energia-asiantuntija Liisa Harjula, Valonia
etunimi.sukunimi@valonia.fi, puh. 040 182 0412

Puheenjohtaja Lauri Numminen, Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys
lj.numminen(at)luukku.com, puh. 040 751 9880


Kohderyhmä: