HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Oppilaat, opettajat, keittiöt ja tutkijat yhteistyössä kasvisruuan lisäämiseksi kouluruokailussa

Uutinen 11.9.2017 klo 15.43
Kouluruoka_Vääksy_kannustusjoukot_556px
Vääksyn Yhteiskoulun oppilaat kannustivat koulun keittiötä kouluruokakilpailussa vuonna 2016.
© Kouluruokakilpailu

Vääksyn Yhteiskoulu Asikkalassa tarjoaa yläkoululaisille ja lukiolaisille vapaavalintaisen kasvisruokavaihtoehdon kaikille oppilaille 18.9.2017 alkaen. Kasvisruokavaihtoehto tuodaan ruokalistoille osana ympäristöviikkoa. Uudistus tehdään ja sitä arvioidaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden kanssa.

Tutkijat keräävät oppilaiden mielipiteitä ympäristöviikon ruuista kyselyllä ja järjestävät aiheeseen liittyviä makuraateja ja ryhmäkeskusteluja osana 7- ja 9-luokkien kotitalouden opetusta. Ryhmäkeskusteluissa kysytään oppilaiden mielipiteitä kasvisruuasta ja kouluruuan kehittämisestä.

Tutkimus on osa Politiikka, käytännöt ja kestävän ruokavalion muutospotentiaali -hanketta, jossa selvitetään ruokailutapojen muutosta ja ympäristökuormaa yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. 

Hankkeessa ovat mukana Asikkalan, Jyväskylän ja Liperin kuntien koulut ja ruokapalvelut. Kokeilujen avulla selvitetään, miten kouluruokailu voidaan toteuttaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja oppilaita kuunnellen. Hyviksi koettuja käytäntöjä levitetään muun muassa Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston ja resurssiviisaiden FISU-kuntien kautta. Lue lisää

 


Kohderyhmä: