HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Paikallistyön merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä kasvaa

Uutinen 21.12.2017 klo 15.16

”Kuluneena vuonna paikallisten toimijoiden, erityisesti kuntien ja kaupunkien vastuunotto ilmastonmuutoksen hillinnästä on noussut aivan uuteen arvoon. Suomessa isoimpien kaupunkien mukaantulo on ollut suorastaan hätkähdyttävää. Uskon, että Hinku-verkoston työ on ollut yksi tärkeä tiennäyttäjä ja esimerkki kunnianhimon tason kasvuun”, Hinku-verkoston valtakunnallinen vastuujohtaja Jyri Seppälä sanoo.

Paikallistyön merkityksen korostuminen johtaa Seppälän mielestä siihen, että toimivien ratkaisujen ja toimintamallien tarve kasvaa räjähdysmäisesti sekä Suomessa että kansainvälisesti. ”Tämä on suomalaisille suuri mahdollisuus ja toivon, että pystymme realisoimaan osaamisemme esimerkiksi kasvavana cleantech-vientinä.”

Valtion tahtotila ilmastonmuutoksen hillinnässä näkyy muun muassa tuoreessa energia- ja ilmastostrategiassa. Kaupungit ja asukkaat on nostettu ratkaisuntekijöinä uuteen asemaan. Strategia antaa Seppälän mielestä vahvan kannusteen ja pohjan Hinku-työn vahvistamiselle.

Tulevana vuonna tekemisten joukosta nousee erityisesti julkiset hankinnat ja yhteishankinnat, joista kunnille suuntautuva sähkö- ja kaasuautojen yhteishankinta käynnistyi juuri. Myös liikenteen ja kiinteistöjen päästövähennystoimia pitää tehostaa. ”Digitalisaation mahdollisuudet ovat vielä pitkälti realisoimatta”, Seppälä sanoo.

”Voimme kaikki olla hyvin ylpeitä Hinku-verkostostamme. Olemme olleet tärkeä osa sitä vastuunkantajien joukkoa, joka haluaa saada Suomen päästöt kustannustehokkaasti alas. Vuoden kääntyessä lopuilleen toivon teille kaikille oikein rauhallista joulunaikaa ja menestystä ja verkostotyön voimaa vuodelle 2018.”     


Kohderyhmä: