HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Suomen suurin aurinkopaneelien yhteistilaus HINKU-kunnissa

Uutinen 11.2.2014 klo 9.12

Neljä kuntaa ja joukko yksityishenkilöitä ovat osallistuneet aurinkopaneelien yhteistilaukseen. Aurinkopaneelit asennetaan mm. Padasjoen terveyskeskukselle ja Laitilan kaupungintalolle. Yhteistilauksen ansiosta paneelit saadaan kohtuuhintaan. Hankinnat tukevat HINKU-kuntien ilmastotavoitteita.

Suomen suurimman aurinkopaneelien yhteistilauksen toimitukset ovat käynnissä HINKU-kunnissa. Aurinkopaneelit asennetaan ja otetaan käyttöön kevään aikana. Tilaukseen kuuluu yhteensä lähes kolmekymmentä 2-7 kW:n aurinkosähköjärjestelmää. Aurinkopaneeleja ovat tilanneet neljä kuntaa sekä joukko yksityishenkilöitä.

Yhteistilauksen ansiosta yksittäisen järjestelmän hinta on ollut kohtuullinen: 5 kW:n laitteiston hinnaksi muodostui 6 500 euroa ja asennettuna noin 8 200 euroa. Laitetoimittajan edustajan Mikko Pääkkösen mukaan laiteinvestointien takaisinmaksuaika on 10–15 vuotta. ”Laitteiston käyttöikä on 30 vuotta, joten aurinkopaneelit ehtivät maksaa itsensä takaisin jo toisenkin kerran.”

Aurinkosähköjärjestelmiä tilanneet kunnat ovat Padasjoki, Laitila, Mynämäki ja Masku, jotka ovat mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa (HINKU). Aurinkosähkön käyttö tukee kuntien työtä ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

Laitilassa järjestelmä tulee kaupungintalolle. Vierailijat voivat seurata aurinkosähkön tuotantoa kaupungintalon aulan taulusta. Padasjoella aurinkopaneelit asennetaan terveyskeskuksen katolle.

Aurinkopaneelien yhteishankinnan järjestämiseen ovat osallistuneet MTK Varsinais-Suomi, Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys (MSPKY), Mynämänen kunta ja Suomen ympäristökeskuksen HINKU-hanke.


Kohderyhmä: