HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Vietetään jätteetön ja ilmastoystävällinen joulu

Uutinen 19.12.2018 klo 11.43

Joulun alla kiire ajaa helposti tekemään heräteostoksia ja lahjalista pitäisi saada täytettyä tavaralla. Joskus on hyvä pysähtyä tuumaamaan, miten niin arkea kuin juhlaa voisi viettää ympäristöystävällisemmin ja ehkä samalla myös rennommin. Kokosimme vinkit energiatehokkaaseen joulun odotukseen.

Vinkkien myötä Hinku-tiimi toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019!

Materiaalinsäästövinkit: 
 

Lainaa ja hyödynnä palveluita

Sukset voi vuokrata tai lainata kaverilta talven muutamaa hiihtoretkeä varten. Myös työkalut saa nykyään vuokrattua. Kaikkia tarvikkeita ei tarvitse omistaa ja säilyttää kotona.

Osta vain tarpeeseen

Kaikista tavaroista tulee ennen pitkää jätettä. Jos ostat vähemmän, tuotat myös vähemmän jätteitä.

Nuukaile ja suunnittele

Ruokien jämistä voi kokkailla yhtä jos toista. Samalla ruokajätettä muodostuu vähemmän. Järjestele jääkaappi ja bongaa päiväykset ajoissa. Ruokalistan suunnittelu auttaa vähentämään heräteostoksia ja hävikkiä.

Laadulla on väliä

Valitse kestäviä tuotteita ja korjaa mieluummin kuin osta uutta. Jätemäärä vähenee, kun tuotteet pysyvät käytössä pitkään.

Vaikuta valinnoilla

Jätemäärää voi vähentää välttämällä kertakäyttöisiä tuotteita ja turhia pakkauksia. Voisitko pahvikupin sijaan ottaa aamukahvia varten oman mukin mukaan tai hörpätä kahvin vasta perillä? Jos on varaa valita, suosi kierrätykseen kelpaavia materiaaleja.
 

Energia- ja ilmastovinkit kotiin:
 

Laske sisälämpötilaa

Yhden asteen lasku säästää noin 5 % lämmityslaskussa. Sopiva sisälämpötila on noin 21-22 astetta.

Vähennä lämpimän veden käyttöä

Lotraus kuluttaa turhaan lämmintä vettä ja energiaa. Lyhennä suihkussa oloaikaa, sulje hana saippuoinnin ajaksi.

Säästä sähköä

Sauna kuuluu jouluun. Etenkin sähkösaunan käyttöä kannattaa kuitenkin tehostaa. Mene saunaan heti kun se on lämmin ja sammuta sauna heti käytön jälkeen. Myös kylpyhuoneen sähköinen lattialämmitys voi olla sähkösyöppö, joten säädä lämpötila sopivaksi ja käytön mukaan.

Sammuta tietokoneet ja muut elektroniset laitteet käytön jälkeen. Liitä laitteet virtakatkaisijalla varustettuun jatkojohtoon, jolloin saat virran pois kaikista laitteista kerralla.

Vaihda LED-valaistukseen ja harkitse liiketunnistimen hankintaa esimerkiksi wc:n valokytkimeksi, näin valo ei pala turhaan tyhjässä huoneessa.

Suosi kasviksia

Lihansyönti kuormittaaa ilmastoa vegevaihtoehtoja enemmän. Suosi siis kauden mukaisia kasviksia, hedelmiä ja kotimaista kalaa. Vältä tai vähennä lihan syömistä, erityisesti naudanlihaa ja vältä tai vähennä kovan viipaloitavan juuston syömistä.

Valmista ruoka taloudellisesti

Käytä oikean kokoista, paksupohjaista ja kannellista valmistusastiaa. Mikroaaltouuni on tehokkain laite pienten annosten valmistamiseen ja lämmittämiseen. Hyödynnä lieden ja uunin jälkilämpö - laita ruoka uuniin kannellisessa astiassa tai paistopussissa.
 


Kohderyhmä: