HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Ylöjärvi on uusin Hinku-kunta

Uutinen 6.2.2019 klo 9.46
Ylöjärven kirjasto 556
© Ylöjärven kiapunki

Pirkanmaalla sijaitseva Ylöjärven kaupunki liittyi Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon. Ylöjärvi keskittyy ilmastotyössään erityisesti liikenteen päästöjen vähentämiseen ja panostaa tulevaisuudessa myös luontoalueiden hiilensidontaan.

”Tampereen kaupunkiseudun yhteistyö ilmastoasioissa toimi meille vahvana moottorina lähteä mukaan Hinku-verkostoon. Olemme seutukuntana onnistuneet jo vähentämään päästöjä yhteisen ilmastostrategian avulla. Halusimme tähdätä kohti vielä kunnianhimoisempina tavoitteita ja liittyä mukaan Hinkuun”, Ylöjärven ympäristöpäällikkö Pentti Keskitalo sanoo.

Kaavoituksella kohti ilmastoystävällistä yhdyskuntaa

Ylöjärvi on tehnyt ilmastotyötä yhdyskuntasuunnittelussa. Kaupungin uusi osayleiskaava tähtää yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen sekä joukko- ja kevyen liikenteen kehittämiseen kaupungin sisällä. Ylöjärven suurin päästöjen tuottaja on liikenne, jonka saralla on potentiaalia saavuttaa suuriakin päästövähennyksiä. Ylöjärvellä on onnistuttu jo kasvattamaan joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen osuutta esimerkiksi reitistöjen parantamisella.

”Ylöjärvi on pieni kunta, joten meillä ei ole omaa energiantuotantoa, vaan kaukolämpö hankitaan kuntaan Tampereen sähkölaitokselta. Myös kaupungin ohittava valtatie vaikuttaa päästöihimme. Lähes kaikki isommat energiaratkaisut ovat siis alueellisia tai valtakunnallisia. Mutta silti meidän täytyy yrittää vähentää päästöjä, ja tässä seutukuntayhteistyö on tärkeää”, Keskitalo sanoo.

Yhteensä kymmenessä kaupungin kiinteistössä, jotka eivät kuulu kaukolämpöverkkoon, on siirrytty käyttämään energialähteenä aurinkovoimaa, maalämpöä tai haketta. Tulevaisuudessa Ylöjärvi aikoo keskittyä myös kuntalaisten energianeuvontaan, ja saada sitä kautta sähkönkulutusta alaspäin.

Luontoalueet hiiltä sitomaan

”Meillä on lisäksi paljon mahdollisuuksia sitoa hiiltä luonnonalueisiin, sillä omistamme paljon metsäalueita ja puistoja. Käytännössä tulemme tarkastelemaan uudelleen metsien käyttöä ja pohtimaan esimerkiksi soiden ennallistamista”, Keskitalo kertoo.

Kunnassa energiatyö nähdään myös yrittäjyyttä tukevana.

”Soppeenmäen teollisuusalue olisi otollinen paikka yrityksille toteuttaa yhdessä suuriakin energiahankkeita. Vanhalle soranottoalueelle rakennetulla teollisuusalueella on paljon kattopinta-alaa, johon voitaisiin hankkia aurinkopaneeleita yhteishankintana. Lisäksi soranottoaluetta voitaisiin ennallistaa ja viherryttää”, Keskitalo kertoo.

Lisätietoa:

Ympäristöpäällikkö Pentti Keskitalo, Ylöjärvi
pentti.keskitalo@ylojarvi.fi


Kohderyhmä: