HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Koti on muutoksen sydän

Jokainen onnistuu halutessaan pienentämään hiilijalajälkeään ja keinoja on monia. Lupaus pyöräillä töihin - vaikka joka toinen päivä? Entä jos laittaisit hiukan jäitä hattuun seuraavalla shoppailukerralla? Vihreää sähköä? Ruokavalio kasvispainotteiseksi? Aurinkopaneelien asennus kotiin tai kesämökille?

Keskivertosuomalaisen hiiijalanjälki on noin 8 700 kg CO2e. Siitä asuminen eli kodin lämmitys ja sähkölaitteiden käyttö muodostavat suurimman osan, noin kolmanneksen. Ruokailu, liikkuminen ja muu kulutus aiheuttavat loput päästöistä.

Banneri_ilmastodieetti Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii panostusta niin kunnilta, valtioilta, yrityksiltä kuin kotitalouksiltakin. Aloita laskemalla Ilmastodieetti-laskurilla oman arkesi synnyttämät päästöt ja sitoudu esimerkiksi 10 prosentin vuotuiseen päästövähennykseen. Näille sivuille on koottu vinkkejä erilaisista keinoista leikata päästöjä.

 

 

Aurinkovoimaloiden yhteishankinta sujui hyvin Mynämäellä 12.10.2017
Mynämäen seudun yhteishankinnassa saatiin 158 aurinkopaneelin hankinta kasaan ja asennukset ovat viimeisiä vaille valmiit. Hankintaa koordinoinut Valonia on ollut tyytyväinen projektin sujumiseen. Hinku-tiimi toi hankintaan Avaimet käteen -konseptin ja hankinnoista kertyneen kokemuksen.
Lue lisää
Yhteishankinnoilla kaasu- ja sähköautoille buustia? 22.2.2017
Hinku-kunnissa mietitään, miten kaasu- ja sähköautojen määrää voitaisiin lisätä. Paras tapa olisi järjestää kuntien yhteishankinta, jossa autojen määrää kasvatettaisiin kerralla merkittävästi, sanoo Hinku-verkoston vetäjä Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksesta. ”Myös tankkaus- ja latausasemien verkostoa täytyy laajentaa. Esimerkiksi suurten eläintilojen yhteydessä voisi olla biokaasutankkausasema.”
Lue lisää
Epätasaiset lämpötilat syövät euroja ja asumisen laatua 23.12.2016
Keskimääräisessä taloyhtiössä lämmityksen osuus hoitovastikkeessa on yli viidenneksen, mikä merkitsee 70 m2 asunnossa reilua 900 euroa vuodessa. Lämmitysverkoston epätasapaino voidaan korjata perussäädöllä, jossa kaikkiin huoneistoihin tuotetaan mahdollisimman tasainen yhteisesti sovittu lämpötilataso.
Lue lisää
Uusi vuosi, uudet mahdollisuudet 14.12.2016
Vuosi 2016 osoitti, että Hinku-kunnat ovat saaneet melkoisen lumipalloefektin aikaiseksi. Kaikki merkit viittaavat sen vahvistumiseen ensi vuonna. Hinku-kunnat kaikkine toimijoineen ovat saaneet tämän aikaiseksi. Lämmin kiitos teille kaikille menneestä vuodesta!
Lue lisää

Uutiset

RSS
  • Länsi-Uudellamaalla aurinkosähköä 15 kotitalouteen ja 4 mikroyritykseen 6.9.2016
    Länsi-Uudellamaalla toteutettava aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinta on edennyt asennusvaiheeseen. Tilaukseen osallistui neljä yritystä ja 15 yksityisasiakasta, ja asennuksista on tehty jo puolet.
  • 170 yksityistaloutta kiinnostui aurinkopaneelien yhteishankinnasta 2.2.2016
    Päijät-Hämeessä on valmisteilla Suomen suurin aurinkopaneelien yhteishankinta. Hankintaa valmistelee Hinkuun liittyvän Välke-hankkeen energia-asiantuntija Tero Viander ja projektipäällikkö Katja Viita. Hankinnasta kertova infotilaisuus veti tammikuun lopussa lähes koko Vääksyn yhteiskoulun auditorion täyteen ja sähköpostitse kiinnostuneita on ilmoittautunut 170. Yhteistilaukseen osallistuvien määrä selviää helmikuun lopussa.
  • Laitilan kiinteistöjen ilmanvaihtoremontti säästi rahaa ja vähensi päästöjä 10.4.2015
    Laitilan kunnan kiinteistöissä otettiin käyttöön laajapintasuodattimet. Menestyksekäs kokeilu tuotti niin rahallisia kuin päästöllisiä säästöjä kunnalle. Filtech Clean Air Filtersin Suomen edustaja Yrjö Siira kiittää Laitilan kuntaa ennakkoluulottomuudesta ja uskalluksesta, kun se päätti kokeilla tiloissaan laajapintasuodattimia.
Lisää uutisia
Julkaistu 29.7.2014 klo 12.13, päivitetty 1.4.2019 klo 12.56
Aihealue:
Kohderyhmä: