HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

170 yksityistaloutta kiinnostui aurinkopaneelien yhteishankinnasta

Uutinen 2.2.2016 klo 13.03
Aurinko_info_556px
 

Päijät-Hämeessä on valmisteilla Suomen suurin aurinkopaneelien yhteishankinta. Hankintaa valmistelee Hinkuun liittyvän Välke-hankkeen energia-asiantuntija Tero Viander ja projektipäällikkö Katja Viita. Hankinnasta kertova infotilaisuus veti tammikuun lopussa lähes koko Vääksyn yhteiskoulun auditorion täyteen ja sähköpostitse kiinnostuneita on ilmoittautunut 170. Yhteistilaukseen osallistuvien määrä selviää helmikuun lopussa.

Kilpailutus toteutetaan Välke-hankkeen alueella Asikkalassa, Padasjoella ja Kuhmoisissa. Vianderin mukaan kuntarajoissa on hieman joustettu suuren mielenkiinnon takia, mutta naapurikuntia kauempaa ei kiinnostuneita ole otettu, jotta hinta saadaan pysymään mahdollisimman edullisena.

Asennukset kesän 2016 aikana

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, kilpailutus voitaisiin toteuttaa jo maaliskuussa. Tällöin yritys valittaisiin huhtikuussa ja aurinkopaneelien asennukset voisivat alkaa saman tien. Tavoitteena on, että kaikki asennukset saataisiin tehtyä kesän 2016 aikana.

Projektipäällikkö Katja Viita kertoi aurinkopaneeleista kiinnostuneiden suuren määrän yllättäneen iloisesti. Hinku-kunnissa edetään määrätietoisesti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisessa ja uusiutuvan energian käyttöönotossa. Asukkaiden panos on olennainen.

Energiavalinnat omiin käsiin

Melise Kröning on pohtinut aurinkopaneelien hankintaa jo kymmenkunta vuotta. Nyt hinnat ovat tulleet alas ja yhteishankinnan myötä hinta saattaa edelleen halventua.

”Yhteishankinta ei itselleni ollut kynnyskysymys, mutta kyllä se houkuttelee tarttumaan toimeen. En ole ydinvoimaloiden rakentamisen kannalta, se on tulevaisuuden aikapommi. Myös öljystä pitää päästä eroon.”

Kröning asuu Padasjoella Kellosalmen entisessä koulussa. Öljylämmitys vaihtui kolmisen vuotta sitten maalämpöön. ”Olen kiinnostunut myös pientalojen tuulivoimasta, kävin tutustumassa Huittisissa tällaiseen kohteeseen”, Kröning sanoo.

Lisätietoa:


Aihealue:
Kohderyhmä: