HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Kodin energiankäytöstä puolet lämmitykseen

ASUMINEN_ilmvaik-kiekko_200px.jpgKodin energiankäytöstä aiheutuu ilmastovaikutuksia, sillä sähkön ja lämmön tuotannossa käytetään paljon kasvihuonekaasuja tuottavia fossiilisia polttoaineita. Energian kulutusta hillitsemällä voidaan samalla säästää sekä kukkaroa että vähentää ilmastovaikutuksia.

Kodin lämmitys ja sähkönkäyttö

 

Energiankulutus vaihtelee kotitalouksittain erittäin paljon. Kulutukseen vaikuttavat rakennuksen energiatehokkuus, sijainti ja asukkaiden energiankäyttötottumukset. Lämmityksen kulutus kodin energiankäytöstä on tyypillisesti noin puolet tai enemmän. Veden lämmityksen osuus lämmitysenergian kulutuksesta on yleensä noin kolmannes.

 

Lämmitysenergian lisäksi kotona kuluu sähköä valaistukseen ja erilaisiin laitteisiin. Vaikka markkinoille on tullut entistä energiatehokkaampaa tekniikkaa, laitteiden kasvava määrä ja käyttö syövät säästöjä. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös käyttötottumuksiin.

 

Energiankulutuksen hillitsemisessä suurimmat yksittäisillä toimilla saavutettavat säästöt syntyvät lämmityksessä. Kulutukseen voidaan vaikuttaa erityisesti rakennuksen energiaremonteilla ja LVI-järjestelmien säädöillä, mutta myös käyttötottumuksilla.

HINKU_Koti_Asuminen_sahkonkaytto_440px.jpg
Vinkkejä taloudelliseen energiankäyttöön

 • Laske sisälämpötilaa: yhden asteen lasku säästää noin 5 % lämmityslaskussa.
 • Vähennä lämpimän veden käyttöä: lyhennä suihkussa oloaikaa, sulje hana saippuoinnin ajaksi.
 • Vaihda kotitaloussähkö uusiutuvaan sähköön. Ohjeet osoitteessa http://www.ekoenergia.fi/
 • Vaihda LED-valaistukseen ja harkitse liiketunnistimen hankintaa esimerkiksi wc:n valokytkimeksi, näin valo ei pala turhaan tyhjässä huoneessa.
 • Vähennä sähkösaunan lämmityskertoja. Mene saunaan heti kun se on lämmin ja sammuta sauna heti käytön jälkeen.
 • Kylpyhuoneen sähköinen lattialämmitys voi olla sähkösyöppö, säädä lämpötila sopivaksi ja käytön mukaan.
 • Tuuleta nopealla läpivedolla.
 • Sammuta tietokoneet ja muut elektroniset laitteet käytön jälkeen. Liitä laitteet virtakatkaisijalla varustettuun jatkojohtoon, jolloin saat virran pois kaikista laitteista kerralla.
 • Seuraa sähkönkulutusta ja tunnista kulutuspiikit. Helsingin energian Sävel+ -palvelusta ja muiden energiayhtiöiden vastaavista nettipalveluista voit katsoa omaa energiankulutustasi lähes reaaliajassa ja tarkastella kulutustietoja jopa tunnin tarkkuudella.
 • Lisää energia- ja ilmastovinkkejä löydät Pieniä tekoja -sivustolta
  Asuminen_sukat.jpeg

Kodin suuret energia-, ympäristö- ja ilmastoteot

 

 • Kerros- tai rivitaloasuja, joko taloyhtiöstäsi löytyy energiaekspertti? Energiaeksperttinä saat tukea ja voit vaikuttaa koko yhtiön energiatalouteen.
 • Omakotiasujan kannattaa harkita energiaremonttia. Vertaile lämmitystapojen kustannuksia Motivan lämmitystapalaskurilla. Jos kotisi lämpiää puulla, tutustu vinkkeihin taloudellisesta puulämmityksestä ja ilmanlaatuun vaikuttavista pienhiukkasista.

Verkkovinkit

Laske asumisen osuus ilmastopainostasi Ilmastodieetissä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julkaistu 27.10.2014 klo 14.14, päivitetty 15.6.2017 klo 13.51

Aihealue:
Kohderyhmä: