HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Suosi joukkoliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä

Mistä liikenteen ilmastopäästöt syntyvät?

LIIKENNE_ilmvaik-kiekko_200px.jpgKotimaan liikenteen osuus on noin viidennes Suomen kokonaiskasvihuonekaasupäästöistä (Ilmastopoliittisen ohjelman seuranta 2012). Henkilöautoliikenne aiheuttaa Suomen liikenteen päästöistä on noin 60 %. Keskivertosuomalaisen henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä liikenne muodostaa tyypillisesti viidenneksen. Henkilöauto on usein merkittävin kulkutapa ja päästölähde.

Vaihda viisaan liikkumisen vaihteelle

Viisas liikkuja suosii ensisijaisesti kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Kun auto on tarpeen, ajetaan taloudellisesti. Viisas liikkuminen on taloudellista, sujuvaa, turvallista ja kohentaa liikkujan terveyttä.

Henkilöauton omistaminen ja käyttö vie kahden huoltajan lapsiperheessä keskimäärin yli 700 euroa kuukaudessa, mikä on lähes 80 % kaikista perheen liikkumismenoista (Tilastokeskus, kulutusmenot).

Mitä jos vastaavan summan voisi käyttää kulloisenkin tarpeen mukaisiin liikkumisen palveluihin? Tämä voisi tarkoittaa nykyisen joukkoliikenteen, taksien, vuokra- ja yhteiskäyttöautojen lisäksi erilaisia kuljetuspalveluja ja kutsuliikennettä.

Pääkaupunkiseudulla toimiva HSL:n Kutsuplus on esimerkki liikenteen uusista palveluista. Motiva on tehnyt laskelman siitä, missä tilanteessa omasta autosta on taloudellista luopua ja siirtyä käyttämään yhteiskäyttöautoa ja muita liikkumisen palveluita. Tulevaisuudessa entistä sujuvammat matkaketjut ja monipuoliset liikkumisen palvelut vähentävät kaupunkiseuduilla asuvien tarvetta omistaa henkilöauto.

HINKU_Koti_Liikkuminen_kotimaanmatkat_440px.jpg

Tiesitkö tämän liikkumisesta?

  • Liikenne_pyorailija.jpegLentämisen päästöt henkilökilometriä kohden ovat suuret ja lyhyessä ajassa voidaan taittaa pitkiä matkoja. Yksi pitkä lentomatka voi moninkertaistaa liikkumisen vuosittaisen energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöt.
  • Yksi autoton päivä viikossa vähentäisi keskisuuren kaupungin katuliikenteen päästöjä kolmella prosentilla ja ruuhkia noin viidesosalla nopeuttaen kulkemista.
  • Suunniteltu liikkuminen ja matkojen ketjuttaminen vähentävät päästöjä jopa 10 prosenttia.
  • Osassa taajamia pyörän on todettu olevan nopein kulkuneuvo alle 7 kilometrin matkoilla.
  • Pyöräilyllä on myönteisiä vaikutuksia paitsi terveyteen ja hiilijalanjälkeen, myös liikenteen tilan tarpeeseen ja turvallisuuteen.

 

 

 

 

 

Verkkovinkit

 

Laske liikenteen osuus ilmastopainostasi Ilmastodieetissä!

 

 

 

 

 

Julkaistu 29.10.2014 klo 11.12, päivitetty 15.6.2017 klo 13.54
Aihealue:
Kohderyhmä: