HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Energia- ja ilmastohankkeista elinvoimaa kuntaan

Kunnalla on käytettävissään monia kustannustehokkaita keinoja lisätä uusiutuvan energian käyttöä sekä parantaa energia- ja materiaalitehokkuutta alueellaan. Usein hyötynä on myös paikallisten voimavarojen vahvistuminen.

Kunta voi muuttaa omia toimintatapojaan sekä pyrkiä vaikuttamaan alueen muihin toimijoihin. Kuntaorganisaation suorien päästöjen osuus alueen päästöistä on vain noin 5-10 %, joten kokonaispäästöjen vähenemisen kannalta on ratkaisevaa, millaisia ratkaisuja alueen asukkaat ja yritykset tekevät.

Kunnan päätöksistä tärkeimpiä ilmastonmuutoksen näkökulmasta ovat kunnan omistamien energialaitosten energianlähteet, kaukolämpöverkon laajuus, rakentamisen ohjaus, kaavoitus ja liikenteen suunnittelu. Kunnalla on mahdollisuus toimia esimerkkinä ja jakaa tietoa hyvistä käytännöistä.

 

Kiertotalouskiihdyttämö edistämään julkisia hankintoja 27.12.2017
Sitra ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät julkisten hankintojen kiihdyttämön edistämään kunnianhimoisia julkisia hankintoja kunnissa lähivuosina. Se vauhdittaa vähähiilisten kiertotalousratkaisujen toteutusta ja käyttöönottoa julkisten hankintojen avulla sekä vahvistaa tätä tukevaa hankintakulttuuria ja päätöksentekoa.
Lue lisää
Hyvinkään Joutsenmerkitty päiväkoti sai kansainvälisen hankintapalkinnon 24.10.2017
Hyvinkään ja Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti voitti Kestävän kehityksen hankinta -palkinnon kansainvälisen kaupunkiverkoston konferenssissa Virossa. Palkintoa tukee EU:n Horisontti 2020 -puiteohjelma.
Lue lisää
Ilmoittaudu Hinku-syyspäivään! 27.9.2017
Hinku-verkoston syyspäivää vietetään Helsingissä 2. marraskuuta. Aamupäivällä on verkostolle järjestettyä ohjelmaa ja iltapäivällä laajemmalle yleisölle avoin Kohti hiilineutraalia kuntaa -seminaari.
Lue lisää
Uuden opettelu hidastanut kuntien aurinkovoimaloiden yhteishankintaa, asennuksiin päästiin viimein 2.6.2017
Hinku käynnisti reilu vuosi sitten Suomen suurimman aurinkovoimaloiden yhteishankinnan. Hidastuksia on aiheuttanut se, että toiminta on ollut kaikille mukana oleville osapuolille jollain tavalla uutta. Tulevina viikkoina voimaloita alkaa kuitenkin nousta kiihtyvällä tahdilla.
Lue lisää
Julkaistu 29.7.2014 klo 12.11, päivitetty 1.9.2017 klo 14.58
Aihealue:
Kohderyhmä: