HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Päiväkoti Pikkulauri näyttää esimerkkiä isommilleen

Uutinen 22.10.2014 klo 11.22

Suomen ympäristökeskus palkitsi Mynämäkeläisen päiväkoti Pikkulaurin HINKUteko palkinnolla. Palkinnon luovutti Pasi Tainio Turussa pidetyssä Lounais-Suomen ympäristöohjelman 2030 käynnistysseminaarissa Mynämäen kunnan tekniselle johtajalle, Timo Ojalle.

Suomen 29. suurin aurinkovoimala

Syyskuussa 2014 päiväkodin katolle asennettiin 18 kW:n aurinkopaneelijärjestelmä, joka on tällä hetkellä 29. suurin aurinkovoimala Suomessa ja yksi tämän vuoden suurimmista asennuksista. Päiväkoti käyttää aurinkopaneelien tuottaman sähkön kokonaisuudessaan itse. Järjestelmän koko on mitoitettu vastaamaan kesäaikaista jäähdytyksen tarvetta.  Aurinkopaneelien ansiosta Pikkulaurin päiväkodissa syntyy päästövähennyksiä 10 100 kgCO2e vuodessa. Laskelmien mukaan voimalan takaisinmaksuaika on noin 10 vuotta ja se tulee tuottamaan muutaman prosentin vuotuisen koron investoinnille koko elinikänsä ajan. Projektin toteutuksesta vastasi GreenEnergy Finland Oy.

Esimerkillisen energiatehokas

Päiväkoti Pikkulauri ei ole esimerkillinen pelkästään aurinkopaneelien vuoksi, vaan sen suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu energiatehokkuus huomioon alusta alkaen. Rakennus suunniteltiin täyttämään A-energialuokan vaatimukset ja esimerkiksi eristevahvuudet, ikkunat ja talotekniikka ovat huippuluokkaa. Tiukasta budjetista johtuen aivan kaikkia toimenpiteitä ei voitu toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta esimerkiksi valaistus on toteutettu täysin LED-tekniikalla.

Päiväkoti Pikkulauri näyttää hyvää ja edistyksellistä esimerkkiä niin muille kunnan kiinteistöille kuin yksityistalouksillekin. Aurinkopaneelien näkyminen keskeisellä paikalla Mynämäen katukuvassa lisää muidenkin rohkeutta valita lisäenergianlähteeksi ympäristöä kuormittamaton aurinkoenergia.

Tutustu tarkemmin


Kohderyhmä: