HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Uuden opettelu hidastanut kuntien aurinkovoimaloiden yhteishankintaa, asennuksiin päästiin viimein

Uutinen 2.6.2017 klo 13.44

Hinku käynnisti reilu vuosi sitten Suomen suurimman aurinkovoimaloiden yhteishankinnan. Alkuvaiheessa mukaan kutsuttiin kaikki Manner-Suomen kunnat. KL Kuntahankinnat Oy:n mukaantulon myötä hankintamahdollisuus laajeni koskemaan kaikkia kuntia, kuntayhtymiä, seurakuntia ja kuntien omistamia yrityksiä. Samalla hankinnasta tuli neljän vuoden puitesopimus, joten hankinta tulee kasvamaan vielä merkittävästi.

Heti alkuun tilaajiksi ilmoittautui 36 kuntaa ja kuntatoimijaa, jotka tilasivat yhteensä 82 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho oli 1,2 MWp. Sittemmin tilaajia on jo tullut lisää ja jo mukana olleet ovat tilanneet lisää voimaloita tai laajennuksia aiempiin, vaikka edellisiäkään ei ole vielä asennettu. Kokonaisuudessaan tilaus lähentelee pian jo kahta megawattia.

Finlandia-talo
Ensimmäisenä asennettiin 48 kWp voimala Finlandia-talon katolle. Kuva: Olli-Pekka Pietiläinen

Uudet käytännöt vaatineet hiomista

Viivästyksiä on tullut enemmän kuin alkuun kuviteltiin. Muutama voimala on myös peruttu aikataulun venymisen johdosta. Alun perin osa voimaloista piti asentaa jo viime vuoden puolella ja loputkin ensimmäisestä tilauksesta heti alkuvuodesta, mutta lopulta viime vuonna asennettiin vain yksi voimala ja alkuvuodestakin voimaloita on päästy asentamaan vasta muutamia.

Hidastuksia on aiheuttanut se, että toiminta on ollut kaikille mukana oleville osapuolille jollain tavalla uutta. Esimerkiksi alkuun yritettiin tukihakemukset niputtaa noin viiden kunnan nipuiksi, jotta hakemuksia tulisi vähemmän ja ne olisi nopeampi käsitellä. Odottamattomien viivästysten johdosta hakemuksiin ei kuitenkaan saatu kaikkia liitteitä ajoissa viime vuoden puolella ja tukien käsittelyn siirryttyä vuoden vaihteessa ELYistä Tekesiin ei uusi sähköinen tukijärjestelmä enää hyväksynyt nippuja, vaan ne piti purkaa. Tekes teki suurimman työn, mutta lisää työtä tuli myös laitetoimittajalle, jolta vaadittiin uudet projektisuunnitelmat jokaiselle kunnalle erikseen.

Myös kunnille tuli lisää töitä, kun jokaisen piti erikseen kirjautua Tekesin sähköiseen järjestelmään ja allekirjoittaa uusi tukihakemus. Nyt kuitenkin prosessi on hiottu lähes valmiiksi ja voimaloita alkaa syntyä kiihtyvällä tahdilla tulevina viikkoina. Asennuksia on parhaillaan käynnissä ympäri Suomea.

Suomeen tuodaan kesäpäivänäkin sähköä 2 000 MW:n teholla – miksi sitä ei tuotettaisi itse?

Mukaan mahtuu vielä. Suomessa on tällä hetkellä arviolta 30 MWp aurinkopaneeleita asennettuna. Vertailun vuoksi Suomeen tuodaan kesäpäivinä sähköä noin 2 000 MW:n teholla. Pelkästään tuonnin korvaamiseksi kahden megawatin tilaus voitaisiin vielä tuhatkertaistaa.

Mukaan pääsee ilmoittautumalla KL Kuntahankintojen Antti Tuukkaselle (etunimi.sukunimi@kuntahankinnat.fi puh. 050 569 6825). Ilmoittautumisen jälkeen kilpailutuksen voittanut GreenEnergy Finland (GEF) tekee tarjouksen haluttuun kohteeseen sopivasta voimalasta ja auttaa tukihakemuksen teossa. Tekes myöntää tänä vuonna aurinkovoimaloihin harkinnanvaraista energiatukea 25 prosenttia, niin kauan kunnes tukirahat loppuvat.

Rahoitusvaihtoehdot ovat oma investointi, kuukausiveloitus ja leasing. Kaikkiin rahoitusmalleihin saadaan sama energiatuki. 12 vuoden kuukausiveloitusmallissa voimalan tuottama säästö sähkölaskussa vastaa noin kuukausimaksua, eli hankinta on kustannusneutraali 12 vuoden ajan ja sen jälkeen alkaa tuottaa säästöä kunnan kassaan 30-40 -vuotisen elinkaarensa loppuun asti.

Lisätietoja


Kohderyhmä: