HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Sähkö- ja kaasuautoja kuntiin

Biokaasu- ja sähköautot
 

Kunnilla on mahdollisuus tulla mukaan Suomen suurimpaan sähkö- ja kaasuautojen yhteishankintaan. Suomen ympäristökeskuksen SYKEn ja KL-Kuntahankinnat Oy:n järjestämän yhteishankinnan tavoitteena on Suomen autokannan vihertäminen lisäämällä tuntuvasti sähkö- ja kaasuautojen määrää.

Mitä liittyminen yhteishankintaan tarkoittaa käytännössä?

  • Liittymistä puitesopimukseen, joko 4 vuodeksi tai vain osaksi aikaa.
  • Sitoumus ei velvoita hankkimaan sähkö- tai kaasuautoja, mutta jos sopimuksen mukaisia autoja hankitaan, tulee ne hankkia tämän puitesopimuksen kautta.
  • Hankinta koskee sekä henkilö- että pakettiautoja.
  • Valmiiksi neuvoteltua kilpailukykyistä hankintahintaa, tuotevalikoimaa ja toimitusehtoja. KL-Kuntahankinnat hoitaa kilpailutuksen ja käy siihen liittyvät markkinavuoropuhelut (kesä 2018).
  • Näkyvyyttä edelläkävijäkuntana ja esimerkkinä yksityiselle sektorille. Ensimmäiset autot liikenteeseen loppuvuodesta 2018.
  • Liittyminen on mahdollista 15.8. mennessä. Sen jälkeen uusia sitoumuksia ei enää voida ottaa vastaan.

Toimita allekirjoitettu sitoumuslomake viimeistään 15.8. mennessä: sitoumukset@kuntahankinnat.fi

Keskitetty kilpailutus

Yhteishankinta helpottaa kuntien työtä, sillä Kuntahankinnat kilpailuttaa ajoneuvot ja niiden toimitusehdot keskitetysti. Ajoneuvot voi hankkia kunnan omalla rahoituksella tai hankintaan voi käyttää eri rahoituslaitosten tuotteita. Esimerkiksi Kuntarahoitus tarjoaa sähköautojen rahoituksen toistaiseksi nollamarginaalilla.

Yhteishankintaan pyritään mahdollisuuksien mukaan saamaan mukaan myös helppo ja edullinen tapa hankkia latauspisteitä paikkoihin, joissa ajoneuvot yleensä seisovat kun niitä ei käytetä.

Hanketta rahoittaa SYKEn osalta Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja se liittyy laajempaan Vähähiilisyys-kiertotalouskiihdyttämö -hankekokonaisuuteen, jossa Suomen ympäristökeskus ja Kuntarahoituksen tytäryhtiö Inspira edistävät vähähiilisiä kiertotalousratkaisuja etenkin kuntakentällä. Yhteishankinta tukee hallituksen tavoitetta saada Suomeen 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä.

 

Lisätietoja

Cleantech asiantuntija Pasi Tainio, KL-Kuntahankinnat Oy, puh. 050 442 1277, etunimi.sukunimi@kuntahankinnat.fi

Hankintapäällikkö Tomi Holma, KL-Kuntahankinnat Oy, puh. 040 754 3527, etunimi.sukunimi@kuntahankinnat.fi

Tutkimusinsinööri Jarmo Linjama, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1382, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaistu 12.1.2018 klo 11.08, päivitetty 13.7.2018 klo 10.50

Aihealue:
Kohderyhmä: