HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Projektit

Hinku-kunnissa kehitetään ja kokeillaan uusia käytäntöjä ja onnistuneet käytännöt pyritään monistamaan Hinku-verkoston kautta useamman kunnan alueelle. Työ tehdään hankkeissa, joille haetaan rahoitusta useista eri lähteistä. Tällä hetkellä erityisesti Euroopan aluekehitysrahasto EAKR rahoittaa alueellista ja paikallista ilmastotyötä. Hinku-verkoston työhön liittyviä EAKR-hankkeita on tällä hetkellä kolme: Lounais-Päijänteellä ja Länsi-Uusimaalla toimiva VÄLKE, Pohjois-Pohjanmaalla toimiva VÄHÄHIKU ja Pohjois-Karjalassa toimiva PK-HINKU.

Pilvestä joustoa sähkömarkkinoille

Hinku-kunnat voivat toimia myös pienoislaboratoriona uusille innovaatioille. Suomen ympäristökeskus ja Hinku-verkosto tarjoavat hankkeille mahdollisuutta kokeilutoimintaan. Esimerkiksi BCDC Energia -tutkimushankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka mahdollistavat aurinko- ja tuulienergian mahdollisimman laajamittaisen ja kustannustehokkaan käytön.

Tutkimuksessa markkinamekanismit yhdistyvät uuden sukupolven ICT- ja digipalveluihin sekä täsmentyviin sääennusteisiin. Uusiutuvan, pienimuotoisen energiatuotannon ja pilvipalveluiden hallintaa ja optimointia tehostetaan. Lopputuloksena kehitetään moderni verkkokauppa sähkönkulutuksen sekä -pientuotannon myyntiin ja ostoon. Hankkeen käytännön toteutusta testataan Hinku-kunnissa.

Julkaistu 30.3.2016 klo 13.44, päivitetty 7.5.2018 klo 16.00
Aihealue:
Kohderyhmä: