HINKU-foorumi.fi Kohti hiilineutraalia kuntaa HINKU-foorumin yläpalkin kuva

Kohti vähähiilisiä kyliä

Kylä Hinku 556, Kylä Hinku 556
Kuva: Kokko Marjut

 

Pohjois-Karjalan maakunnassa toteutettavan Kohti vähähiilisiä kyliä -hankkeen tavoitteena on nostaa vähähiilisyys, resurssiviisaus ja konkreettiset ympäristöteot kyläyhteisöjen ja maaseutualueiden vahvuudeksi ja vetovoimatekijäksi. Keskeistä on uusien, ilmastoystävällisten toimintamallien kokeileminen ja niiden vaikutusten arvioiminen. Hanke kestää vuoteen 2018 asti.

Hankkeeseen osallistuu vähintään 15 pohjoiskarjalaista kylää. Hankkeen aikana voidaan esimerkiksi kehittää kylän jätehuoltoa ja kierrätystä, järjestää ympäristöaiheinen tapahtuma, suunnitella energiaomavarainen kylä, muuttaa kylätalon lämmitysjärjestelmä ympäristöystävällisemmäksi, perustaa kylän yhteinen lähiruokapiiri, organisoida kimppakyytijärjestelmä, tehdä yhteishankintoja aurinkopaneeleista tai sähköpyöristä tms. Oleellista on yhteinen tekeminen ympäristön hyväksi.

Hankkeessa järjestetään myös useita kaikille avoimia tilaisuuksia, työpajoja, teemailtoja ja opintomatkoja vähähiilisyyteen liittyvistä teemoista. Lisäksi kootaan hyviä esimerkkejä muualla maailmassa toteutetuista vähähiilisyyskokeiluista ja välitetään niitä eteenpäin.

Hanke liittyy Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston työhön, jossa liittyneet kunnat pyrkivät hiilineutraalisuuteen vuoteen 2030 mennessä. Hankkeen tulokset dokumentoidaan ja havainnollistetaan niin että ne ovat suoraan hyödynnettävissä koko Suomessa.

Suomen ympäristökeskuksen lisäksi mukana ovat Maaseudun sivistysliitto MSL (hankkeen hallinnoija), PKHINKU-hanke, Pohjois-Karjalan kylät ry, Joensuun paikallistoimijat ry sekä Kuntien maaseutupalvelut.

 

Julkaistu 28.4.2016 klo 16.58, päivitetty 29.4.2016 klo 10.35
Kohderyhmä: